Alaselkäkipu ja hieronta

Monet ihmiset tuntevat alaselkäkipuja elämänsä aikana. Suurin osa kuitenkin kuntoutuu. On suositeltavaa hakeutua lääkäriin. Hoitoihin kannattaa hakeutua harkiten. https://selkakanava.fi/nain-hoidat-alaselkakipua

Äkilliseen alaselkäkipuun auttaa kävely tai muu kevyt liikunta. Hieronnan hyödyllisyydestä siihen ei ole näyttöä. Sen sijaan lämpöhoito voi lieventää kipua. Myös kylmähoito saattaa auttaa. Kylmä on yleensä tehokkain hoito, jos kyseessä on tulehdus. Lämpöä käytetään, kun tulehdus on rauhoittunut. Itsehoidossa parhaiten kylmä- ja lämpöhoidot löytää vain kokeilemalla.

Kun selkäkipu pitkittyy hieronnasta on hyötyä muun kuntoutuksen tukena. Pelkällä hieronnalla on kuitenkin vain lyhytaikainen vaikutus. Lämpöhoidolla voidaan lievittää kipua.

Alaselkäkipu voi johtua asentovirheistä. Alaselän liiallinen notko saattaa aiheuttaa alaselkävaivoja. Samoin alaselän liian pieni notko voi aiheuttaa alaselkäkipua. Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että vaikka ihmisiltä on löydetty eriasteista lantion kallistumista, joka vaikuttaa alaselän notkoon, ei heillä ole ollut alaselkäkipuja. Alaselkäkipua aiheutuu siitä, että lantion asento muuttuu ja alaselän notko lisääntyy tai vähenee.

Naisten lantio poikkeaa muodoltaan miesten lantiosta ja on normaalisti enemmän eteenpäin kalleellan kuin miesten lantio. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681213/

Hieronnasta saattaa olla apua asentovirheen aiheuttamaan kipuun, mutta harjoitteet ja yksilölliset liikuntaohjeet ovat keskeisessä asemassa kivun hoidossa. Harjoitteiden lisäksi ergonomiaan tulee kiinnittää huomiota.

Pitää kuitenkin muistaa, että alaselkävaivojen syy voi olla joku muukin kuin asentovirhe ja alaselkäkipujen osalta olisi syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Tuoreen tutkimuksen perusteella alaselkäkivuissa käytetään liikaa kuvantamistutkimuksia ja potilasohjeilla saavutetaan hyviä hoitotuloksia.

Siirry sivun alkuun