Klassinen hieronta ja urheiluhieronta

Teen sekä klassista hierontaa että urheiluhierontaa. Mitä eroa niiden välillä sitten on?

Perushierontaotteissa ei ole juurikaan eroa. Urheiluhieronnassa käytetään paljolti klassisen hieronnan otteita. Urheiluhieronnassa on toki omiakin hierontaotteita, joita voi jossain määrin käyttää klassisessa hieronnassa.

Cross Friction on yksi hierontatekniikka, jolla lisätään liikkuvuutta ja jolla vähennetään arpikudoksen muodostumista.

Urheiluhieronta poikkeaa siinä, että urheiluhieronnassa tehdään palauttavia ja valmistavia hierontoja sekä muokkaavia hierontoja.

Valmistavalla hieronnalla ennen urheilusuoritusta urheilijan keho valmistellaan tulevaa suoritusta varten. Valmistavat hieronnat ovat kestoltaan lyhyitä, nopeatempoisia, aktivoivia ja tapahtuvat ennen lämmittelyä.

Urheilusuorituksen jälkeen tehdään palauttavaa hierontaa, joiden tarkoitus on nopeuttaa palautumista. Palauttavaan hierontaan kuuluu otteena rauhalliset kevyet sivelyt ja ravistelut. Käsittelyaika on lyhyehkö ja yleensä hierotaan laajoja alueita. Palauttavaa hierontaa voidaan tehdä kilpailuissa jopa urheilusuoritusten välissä.

Muokkaavaa urheiluhierontaa tehdään normaalisti ylimenokaudella ja peruskuntokaudella. Sitä pystytään tehokkaimmin tekemään ylimenokaudella. Muokkaava hieronnan tavoitteena on poistaa lihaskireyksiä. Muokkaava hieronta heikentää yleensä urheilusuorituksia jonkin aikaa. Sitä ei sen vuoksi kannata tehdä juuri ennen kilpailuja. Toki poikkeuksia löytyy ja hierottava voi saada siitä hyötyä suoritukseen. Yleisesti sitä ei kuitenkaan voi suositella.

Suurin ero klassisen hieronnan ja urheiluhieronnan välillä on se, että urheiluhieronta on osa urheilijan lihashuoltoa ja siinä keskitytään urheilusuorituksen parantamiseen, vammojen ennalta ehkäisyyn ja parantumisen edistämiseen. Hierontaotteet ja -käsittelyt valitaan sen mukaan, mistä urheilulajista on kyse, mikä kausi urheilijalla on menossa ja mitkä ovat urheilijan omat toiveet, tuntemukset ja kokemukset.

Siirry sivun alkuun