Ravitsemus ja terveys

Terveyttä edistävän ruokavalion voi koostaa monella tavalla. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä nauttia joka aterialla. Annoskoko ja säännöllinen ruokailurytmi ovat tärkeitä terveyden kannalta. Ks. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00935, https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/terveellinen-ruokavalio Monipuolisesta ruokavaliosta ihminen saa kaiken tarvitsemansa. D-vitamiinin saanti voi kuitenkin olla liian vähäistä. Ks. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio /ravintoaineet/d-vitamiini/

Ruokakolmio on rakennettu siten, että on suositeltavaa syödä päivittäin ala- ja keskiosassa olevia ruokia/ruoka-aineita. Yläosassa olevia tulee syödä kohtuullisesti. Kolmion huipussa olevat eivät ole ravintoaineiden saamisen kannalta tarpeellisia ja niitä tulee syödä harkiten, jos niitä haluaa syödä.

Ruokavalio voidaan koostaa myös kokonaan ilman eläinperäisiä ruoka-aineita. Ks. https://vegaaniliitto.fi/tietoa/ruokavalion-koostaminen/

Kasviksissa riittää valinnanvaraa

Kasvisperäisessä ruokavaliossa kriittisiä ravintoaineita ovat B12-vitamiini, D-vitamiini, jodi, kalsium, rauta ja sinkki. Ravintolisänä pelkästään kasvisperäistä ruokaa syöville suositellaan B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia. Muiden ravintolisien tarve tulee arvioida erikseen asiaan perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Lautasmalli auttaa suosituksen mukaisen aterian kokoamisessa. Lautasen täyttäminen aloitetaan kasviksilla. Kalaa, lihaa tai palkokasveja otetaan viimeiseksi lautaselle. Täysin kasvisperäistä ruokavaliota noudattavalle lautaselle suositellaan sovellettua lautasmallia, jossa lautaselle koostetaan 1/3 jokaisesta lohkosta.

Ruokavaliosta esitetään paljon väitteitä, joilla ei ole tieteellistä perusta. Ks. https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/terveellista-dieettia-etsimassa/, https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/antioksidantit/

Urheilu kuluttaa vitamiineja ja kivennäisaineita. Tarve on ahkerasti liikkuvilla hieman normaalia suurempaa. Monivitamiinivalmisteen käyttö on turvallisinta. D-vitamiinin saanti kannattaa turvata. Vaellusta harrastaville Puolustusvoimien luonnonmuonaohjeesta voi olla hyötyä. Ks. https://puolustusvoimat.fi/documents/1948673/2258487/PEVIESTOS-luonnonmuonaohjelmalumo1985.pdf/9fe0d164-62ea-4a26-b3b4-f93abebe1cd8/PEVIESTOS-luonnonmuonaohjelmalumo1985.pdf Kunhan muistaa, että kalastaminen ja metsästäminen on rajoitettua.

Kaikkien aterioiden ei tarvitse olla täysin suositusten mukaisia, jos kokonaisuus kuitenkin noudattaa suosituksia. Jos on kiinnostunut oman ruokavalionsa seuraamisesta, niin Finelistä, joka on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki löytyy siihen hyvä ruokapäiväkirja https://fineli.fi/fineli/fi/index.

Siirry sivun alkuun