Lepo ja uni sekä vähän liikunnastakin

Lepo auttaa kehoa palautumaan ja sen avulla voi vähentää kertarasitusta ja lisätä hyvinvointia. Yöunet auttavat palautumaan päivän rasituksesta, mutta lepo on muutakin kuin nukkumista.

Riittävästi kehoa kuormittava liikunta auttaa ennaltaehkäisemään negatiivista stressiä ja sairauksia. Kroonistuneiden stressihäiriöiden hoito liikuntaa lisäämällä ei kuitenkaan ole suositeltavaa. (https://www.lts.fi/media/lts_tapahtumat/lltp18/esitykset/uusitalo_lltp18_final_jakoon_to.pdf)

Ihminen ei osaa noudattaa käskyä älä stressaa.

Ihmisen unentarve on yksilöllistä ja muuttuu ikääntyessä. Terve aikuinen tarvitsee unta keskimäärin 7-9 tuntia vuorokaudessa, mutta tarve vaihtelee neljästä tunnista yli kymmeneen tuntiin. Uni voidaan jakaa kevyeen, syvään ja REM- eli vilkeuneen, joilla on omat tehtävänsä. Iltayönuni, joka on syväunta, on tärkeää vireyden kannalta.

Monet asiat pitävät nykyisin ihmisiä valveilla ja heikentävät unenlaatua. Ks. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/24/lepo-seuraava-megatrendi-vai-elava-tasapaino-unen-levon-ja-aktiivisuuden ja https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/23/prisma-studio-testasi-alylaitteiden-sininen-valo-siirtaa-unirytmia Uuden koronaviruksen aiheuttama eristyneisyys ja liikunnan vähentyminnen heikentävät unenlaatua (https://yle.fi/uutiset/3-11677805). Rasittava liikunta juuri ennen nukkumaan menoa kuitenkin haittaa unenlaatua. On suositeltavaa antaa keholle vähintään kaksi tuntia aikaa palautua suorituksesta.

Siirry sivun alkuun